Undvik kondens i ditt hus!

13 juli 2019 jonas olsson
Undvik kondens i ditt hus!

Väldigt ofta får folk fuktproblem i sina hus. En enkel, effektiv och bra metod för att undvika det bekymret är att använda byggfolie, som hindrar varm och fuktig luft från att tränga ut i golv, väggar och tak. Byggfolien av åldersbeständig polyetenplast är omkring 0,2 mm tjock och finns på rullar i olika storlekar. Byggfolie i Stockholm är t.ex lätt att få tag i som lagervara. Denna byggfolie, som sätts fast innanför den vanliga isoleringen, har en densitet, dvs. täthet, som är tillräcklig för att hindra att varm och fuktig luft tränger ut i konstruktionen på grund av luftens rörelser, s.k. konvektion.

 

Byggfolie kompletterar isoleringen

Byggfolien är alltså en kombinerad ång- och luftspärr och är ett komplement till isoleringen. Man sätter fast byggfolien med skarvtejp eller tätningstejp på isoleringens varma sida. Det är viktigt med noggrannheten vid takanslutningar och genomföringar, så att det inte blir några glipor i byggfolien. Om man behöver skarva byggfolien kan man använda klämförband eller åldersbeständigt tätningsband. Överlappningen bör vara minst 200 mm vid skarvningen.

För bastu krävs det en särskild värmetålig bastufolie.

 

Byggfolien är miljövänlig

Polyetenplast, PE, upptäcktes av en slump på 1860-talet av den tyske kemisten Hans von Pechmann. Nuförtiden är vi ju vaksamma på allt vad plastmaterial heter, och det med all rätt. Men det fina med PE är att den är miljövänlig, till skillnad från många andra plaster. Det är också den mest använda plasten för en mängd olika ändamål. Därför är det extra bra att den också går att återvinna. Enligt Naturskyddsföreningen är polyeten är inte heller klassad som farlig, vilket är en fördel. Plast i naturen bryts ner långsamt, men åldersbeständig plast ska man ju ha länge i sitt hus, och därför är det bra att byggfolien håller sig länge och håller hög kvalitet. När den ska kasseras, ska den lämnas till återvinning, med omtanke om miljön.

Fler nyheter