Takarbeten och takläggningar

03 juli 2019 jonas olsson
Takarbeten och takläggningar

Om man har riktigt gammalt tak finns möjligheten att söka bidrag för sin takanläggning. Detta bidrag betalas ut från Länsstyrelsen. Det är inte många som vet att det faktiskt går att få bidrag. Taket bör få en översyn då och då för att det inte ska ta allt för lång tid innan takbyte. Börjar fukten att krypa sig in på vinden kan senare renoveringar innebära ännu större kostnader och volymer. Genom att ge taket en översyn med jämna mellanrum finns det möjlighet till att upptäcka brister i god tid och åtgärda dem innan de blir ett större och dyrare problem.

 

 

Att tänka på vid takarbeten

 

För att taket ska klara sig så länge som möjligt är det viktigt att tänka både på material och kvalité. Det kan vara lite svårt att fundera ut vilket material man ska använda under de förutsättningar som finns. Olika material har sina styrkor och svagheter. 

 

  • Tegel är ett vanligt material på äldre och estetiska byggnader. Fördelarna med materialet är det har en lång livslängd och ger ett livfullt intryck.
  • Betong är oftast billigare än tegel och tar inte lika lång tid att montera. Betongplattor har ofta också frostgaranti eftersom materialet inte spricker vid lägre temperaturer.
  • Plåttak är lite dyrare men har också flera fördelar. Plåt är lättare än andra takmaterial vilket skapar en lägre egentyngd på taket. Snön faller lättare av tak som är gjord med plåt och dessutom har mossa och alger svårare att växa på dessa tak.

 

Hitta takarbeten i Östersund

Det kan vara väldigt svårt att själv välja vilket material att använda till takarbetet. På https://www.hetaarbeten.net/ finns det hjälp att hämta för den som behöver hjälp med takanläggningar och diverse takarbeten i Östersund. Ofta beror valet av material på vilken takmodell som byggnaden har. Ett betongtak har exempelvis helt andra förutsättningar än ett papptak.

Fler nyheter