Säkra hemmet mot inbrott
Batterier

Säkra hemmet mot inbrott

Hur skyddar man egentligen sitt hus på bästa sätt mot inbrott? Det är tråkigt att det är något som man ska behöva tänka på, men inbrott är tyvärr vanligt förekommande bland husägare. Som tur är finns det många olika metoder att ta till för att göra det svårare för eventuella tjuvar. Till att börja med så är belysning viktigt, så se till att alltid ha ett extra lager av batterier och glödlampor hemma. En lampa som känner av rörelser utanför och tänds när någon går förbi är ett bra sätt att få tjuvar att haja till och tveka eftersom de inte vill synas. Vitsen med att göra inbrott är ju vanligtvis att smita in snabbt utan att bli sedd och att hamna mitt i ljuset ger en känsla av att vara iakttagen.

Även inbrottslarm är bra att ha, gärna två stycken. Ett som larmar högt i avskräckande syfte och ett tyst larm. Det larmet som låter är oftast det som tjuvarna fokuserar på att bryta strömmen till. Se också till att alla ingångar till huset är så säkra som möjligt. Många gör misstaget att endast koncentrera sig på att ha en så säker ytterdörr som möjligt – men det man inte får glömma är att det går att ta sig in även via fönster och altandörrar.

Man bör också tänka på att ta det säkra före det osäkra. Förvara inte bilnycklar, nycklar till förråd, pass och andra värdehandlingar direkt innanför ytterdörren. Låt det vara så svårt som möjligt att hitta värdesaker och låt inga värdefulla saker stå framme synligt i fönstren. Tänk också på att inte alla inbrottstjuvar smyger omkring i svarta kläder med rånarluva utan kan lika gärna vara utklädda till hantverkare eller rörmokare. En bra kontakt grannar emellan är en viktig förutsättning för att skapa en trygghet om man är bortrest till exempel då man vet att någon har koll.