Saker att tänka på i det fria skolvalet

14 maj 2020 william eriksson

I Sverige har man möjlighet att själv välja förskola och skola till sitt barn. Det finns både kommunala och så kallade friskolor att välja mellan. Med en sådan möjlighet är det viktigt att sätta sig in i de olika skolornas pedagogik men även vem som står bakom skolan och hur de drivs. Några olika exempel på pedagogik är Montessori, Waldorf, Emilia och Freinet. Det finns även förskola och skola i Malmö som använder sig av Friluftsfrämjandets pedagogik i sin verksamhet. 

 

Hälsa på i skolan innan och prata med lärare och rektor

I de lite större städerna som Malmö, Stockholm och Göteborg brukar det finnas många olika slags skolor att välja mellan. Men innan man väljer skola till sitt barn är det viktigt att försöka bilda sig en uppfattning om verksamheten och hur undervisningen bedrivs. Detta gör man enklast genom att besöka skolan och prata med rektor och lärare samt titta på lokalerna och se vilka andra möjligheter som finns runt skolan. Det finns exempelvis skolor där stor del av undervisningen sker utomhus, eftersom naturen anses ha en positiv inverkan på både hälsa och lärande. Andra skolor kanske satsar mer på teknik och datorbaserat lärande.

Kötid, närhet och syskonförtur

När man letar skola till sitt barn kan man även höra sig för bland andra barnfamiljer där man bor om de har några erfarenheter av skolan man funderar på. Man bör dock känna till att ibland är söktrycket stort till vissa skolor och då är det ofta hur nära man bor skolan som avgör om man får en plats. Även syskonförtur spelar in. Till vissa skolor kan man också stå i kö, så det kan vara bra att vara ute i god tid och ställa sitt barn i kö så tidigt som möjligt. Men det är viktigt att skolvalet görs utefter barnets förutsättningar.

Fler nyheter