Hitta ditt jaktvapen inför jaktsäsongen

07 september 2020 Lily Hansen

Människan har jagat i alla tider. Från grottmänniskorna som med spjut och stenar hade ihjäl mammutar och sabeltandade tigrar för att få föda och kläder är vi idag inte annorlunda. Eller ja, annorlunda är ju både djuren vi jagar och metoderna vi använder. Samt fler av anledningarna till varför vi faktiskt jagar.

Dels har våra jaktvapen förändrats i takt med att vapentekniken utvecklats och gått framåt. Idag är det få som skulle få för sig att ge sig ut i skogen under älgjakten och försöka fälla en tjur med spjut och pilbåge. Istället har gevär och hagelbössor tagit över som jaktmedel.

 

Fler anledningar till varför vi jagar 

Numera är det inte enbart överlevnad som är anledningen bakom jakt på vilda djur. Även om man kan köpa vilt i affären som till exempel hjort, älg och rådjur döljer sig fler skäl än födan bakom jakten. Idag jagar man även med anledning av rekreation och att hålla nere en mängd art som vi ur människans perspektiv anser ha blivit för många.

Det kan också röra sig om jakt med direkta mål. Till exempel om ett rovdjur tagit sig in i betesmarker och gjort anspråk på att, och kanske till och med lyckats, döda boskapsdjur. Då kan bonden ha rätt att skjuta djuret på plats.

 

 

Utnyttja hundens jaktdriv 

Det är inte bara människor som jagar. Däremot är vi den enda arten som jagar på det sätt vi gör, med skjutvapen och möjlighet att fälla byten på ibland flera kilometers avstånd. Men se på hunden.  

Alla hundägare kan nog dela med sig av erfarenheter när hunden fått upp ett spår och vips är hunden utom synhåll. Det kan man såklart anpassa och dra nytta av. Det finns en anledning att jägare fortfarande använder hunden som främsta samarbetspartner när det är dags att ge sig ut i skogen och jaga.  

Fler nyheter