Gör inbindningar av uppsatsen, årsredovisningen eller receptsamlingen

20 oktober 2020 patrick pettersson

Många var det som förutspådde när den digitala eran gjorde sitt intåg att det skulle få till följd att man inte längre behövde vare sig pappersdokument eller böcker. Så blev det tack och lov inte. I stället har boken fått ett uppsving. Det är istället många som har insett vikten av papper och fördelen med en fysisk bok. Man har även slutat att slänga böcker och lämnar dem i stället vidare till någon annan när de är utlästa. 

Att även köpa böcker begagnat blir allt vanligare, likaså att lämna in sönderlästa favoriter till ett bokbinderi för lagning. Många bokbinderier har fått nya kunder på detta sätt då folk har insett bokbinderikonstens värde. Det görs inbindningar av exempelvis protokoll, årsredovisningar och årsprenumerationer på tidningsmagasin. Vissa låter göra inbindningar av släktens hela historia i flera band, medan andra binder in receptsamlingen eller dagböckerna.

 

Olika slags material material

Man kan i stort sätt binda in allt som är av papper. Det kan dock vara svårt att veta hur man vill ha det eller vad som fungerar. Ett bokbinderi kan givetvis med sin kunskap hjälp till att hitta rätt inbindning. Ibland kan det även passa bättre med en specialtillverkad förvaringslösning, som exempelvis för grafiska blad eller böcker som faktiskt inte bör lagas. Typiska exempel på olika inbindningar är hel- och halvskinnband, pappersband och klotband. 

 

Viktigt att välja ett bokbinderi som följer branschens rekommendationer

Vill man göra en inbindning av sin doktorsavhandling, uppsats, manus, dummy eller vad det nu än kan vara, så ska man vända sig till ett erfaret bokbinderi. Med sin hantverksskicklighet kan de skapa de bästa inbindningarna. Man kan även känna sig säker på att de alltid binder enligt Svensk Standard och Riksarkivets föreskrifter. Detta är ett måste om man vill göra hållbara inbindningar som verkligen håller, som exempelvis här: http://rybrantsbokbinderi.se/konstmappar-pergamentband-skinnband-klotband-stockholm/.

Fler nyheter