Fiber ger dig tillgång till hela världen

11 oktober 2019 Lily Hansen
Fiber ger dig tillgång till hela världen

Att ha tillgång till internet idag är en självklarhet, om inte en nödvändighet eftersom allt fler tjänster distribueras och utförs via nätet. Vardagliga ting som telefoni och TV levereras allt oftare digitalt. Men även bankärenden, bokning av resor, och till och med handla sin mat görs idag ifrån hemmets bekvämlighet. Detta förutsätter tillgång till alla dessa tjänster och efterfrågan på snabba, säkra anslutningar ökar. Att som fastighetsägare och bostadsbolag se till att hyresgäster har uppkoppling är en konkurrensfördel. Lösningarna är många; allt från WiFi till mobila lösningar. Samtidigt väljer många att dra in fiber i sina fastigheter.

 

 

Ett bostadsbolag i framkant

 

Ett exempel på ett fastighetsbolag som har anammat detta är Öckerö fastigheter på västkusten. De förvaltar bostäder, lokaler, servicehus, skolor, idrottsanläggningar samt en digital IT-infrastruktur på Öckeröarna. Under 2019 går de över till fiber-TV för alla sina hyresgäster. Även som villaägare kan man ansluta sig till det öppna fibernätet och få tillgång till alla de tjänster som erbjuds i det så kallade Stadsnätet. Att gå över till fiber kan innebära att viss utrustning i hemmet behöver bytas ut. Men skillnaden i hastighet och säkerhet är stor, jämfört med exempelvis den äldre ADSL-tekniken via telefonjacket.

 

Alla digitala tjänster i samma uttag

 

Att dra in fiber innebär att en ny kabel grävs ner i marken och sedan ansluts i bostaden till ett uttag. Ofta placeras uttaget precis innanför ytterdörren, eller på annan plats som är nära anslutningspunkten utanför huset. Kabeln innehåller optiska fibrer, därav namnet ”fiber”, och det är i dessa som datan överförs till en dator eller TV. I ett stadsnät erbjuds en rad tjänster och när man väl är ansluten till nätet kan man sedan själv bestämma vilka leverantörer man vill ha för internet, telefoni, och kanalutbud till sin TV. Allt beställs enkelt via en tjänsteportal som man loggar in på.

Fler nyheter