Börja sälja foton

24 januari 2019 Matilda Sjöqvist
Börja sälja foton

Om du har fotograferat länge och börjar bli så pass duktig att du får positiv respons på de bilder du lägger upp i sociala medier kanske tanken dyker upp om att börja sälja bilder. Det kanske till och med är så att du har fått förfrågan från folk om de kan få köpa några av dina bilder för att få ha som konst på väggarna. Men hur går man tillväga egentligen för att göra det till en så seriös verksamhet som möjligt? Om du bara ska sälja en bild är det enklast att bara skicka över själva fotot digitalt till den som vill ha bilden så kan personen ifråga skriva ut bilden på egen hand. Vill du däremot satsa mer seriöst och sälja många bilder är det bäst att starta en egen webshop där folk kan beställa dina bilder.

Du kan självklart köpa din egen domän och bygga en egen webshop, men det är ganska tidskrävande och inget du kan komma igång snabbt med. Däremot finns det många färdiga lösningar där du enkelt kan ladda upp dina bilder och så kan folk beställa därifrån. Om du googlar runt lite hittar du garanterat vad som passar dig. Vissa företag sköter hela processen från det att kunden beställer till att skicka utskrifterna, men du kan också välja att beställa utskrifterna hem till dig och skicka dem själv, till exempel med DHL Skicka paket.

För att bilderna ska klara resan så bra som möjligt är det lättast att packa in dem i runda kartonger så att de kan fraktas ihoprullade. Genom den metoden riskerar de inte att vikas eller skadas på annat sätt. Innan du börjar sälja kan det dock vara bra att beställa hem några egna utskrifter själv för att se hur bilden ser ut på tryck och vilket sorts papper den passar bäst på.

Fler nyheter