Avtala när kärleken spirar

22 oktober 2019 jonas olsson
Avtala när kärleken spirar

De flesta har som små barn drömt om när de ska träffa sin drömprins eller -prinsessa, bli kära och gifta sig. Att hitta den man vill leva resten av sitt liv med och få säga ja till varandra. När man dansar på små rosa moln och är upp över öronen förälskad tror man inte att något någonsin kan skilja en åt. Det var ju dessutom det man kanske lovade varandra där under vigselceremonin, “i nöd och lust, tills döden skiljer er åt”. Tyvärr ser inte statistiken ut så. År 2018 gifte sig ca 50 000 par, medan hälften av denna summa faktiskt skilde sig. Man kan undra hur många av dessa skilsmässor som löpte helt utan konflikter?

 

 

Upprätta ett äktenskapsförord

 

Ofta kan det ju vara så att under en skilsmässa börjar man tjafsa och bråka om vem som ska ha vad av alla ägodelar. Därför bör man avtala om vad som ska gälla vid en eventuell skilsmässa innan den kanske blir ett faktum. Ett äktenskapsförord är ett skriftligt avtal som de som är gifta, makarna, upprättar mellan varandra. I det kan man bestämma vilken egendom som ska tillfalla vem. När avtalet skrivits under av båda makarna skickas det sedan till Skatteverket. 

 

Fortsätta som vänner

 

Har man upprättat ett äktenskapsförord blir skilsmässan så mycket smidigare. Oavsett om man är hyfsat överens eller om man är oense om allt och är bittra fiender, så har man åtminstone det avtalet som talar om vad som ska gälla och hur man ska fördela vissa saker. Det är lite hjälp i det hela, i det som ofta är en kris för de flesta även om man var överens om att skiljas. Så om du någonsin väljer att säga “ja” till någon, gör meningen lite längre: “ja, med äktenskapsförord”. Då är det sedan lättare att fortsätta som vänner.

Fler nyheter