Att tänka på inför hundköp

17 april 2019 Matilda Sjöqvist
Att tänka på inför hundköp

Vem har inte någon gång drömt om en alldeles egen hund som husdjur? En fyrbent kamrat som alltid håller en sällskap, blir glad varje gång man kommer hem och som ser till att man kommer ut på regelbundna promenader. Men beslutet om att skaffa en hund är inget som man ska ta alltför lättvindigt på utan det är något man behöver överväga noggrant. Har man verkligen den tid som krävs för att hinna med hunden, som helst inte ska lämnas ensam mer än max ett par timmar per dag? Och har man i så fall någon som kan vara hundvakt eller ekonomi nog för att betala för en plats på hunddagis?

En hund innebär med andra ord att det blir ganska många extra utgifter, särskilt under hundens första år då man även får betala för själva hunden. Beroende på om man vill ha en renrasig hund eller inte så kan en valp vara ett dyrt inköp. Det första året får man dessutom räkna med kostnader för alla tillbehör som valpen behöver, som en hundkorg, mat och vattenskål, koppel, produkter till pälsvård och så vidare.

Även kostnader för veterinär är något man får räkna med under hela hundens liv. Det är bra att ta reda på var närmaste veterinär finns, om man till exempel bor i Västerort i Stockholm kan man gå till en veterinär i Vällingby. Under valpens första år kommer den att behöva flera vaccinationer och avmaskningar, därefter behöver man inte göra detta lika ofta.

Det kan även vara bra att gå en valpkurs med hunden så att man får lära sig hantera den på bästa sätt. En valpkurs handlar inte bara om att hunden ska lära sig gå fint i koppel utan innehåller även viktig miljöträning, social träning övningar för följsamhet vilket är viktigt för att bygga upp en bra relation med hunden.

Fler nyheter