Att sitta så att kroppen mår bra

28 april 2019 jonas olsson
Att sitta så att kroppen mår bra

Varje dag spenderar vi mycket tid sittandes – vid köksbordet, i soffan, vid skrivbordet, på bussen. Något man kanske inte tänker på så ofta är att hur man sitter faktiskt spelar stor roll för ens kropp och därmed din allmänna hälsa. Särskilt viktigt blir det i situationer där man utför repetitiva arbetsuppgifter under en längre tid, för att undvika de belastningsskador som annars kan uppstå. Det är viktigt att ha en stol som passar din kropp och som är anpassad för att stötta upp och avlasta där det behövs, samt skapa en god arbetsställning.

 

Välj en stol som passar dig

Stolar kommer i alla möjliga färger, former och material. En del stolar ska vara ett vackert inslag i hemmet, medan andra har en mer funktionell uppgifter som att vara bekväma och ergonomiska. Kontorsstolar är konstruerade så att de kan rotera, och är allt som oftast ställbara för att kunna anpassa sig efter olika personers förutsättningar och preferenser. När man väljer en stol är det bra att fundera över vilka behov det är som ska tillgodoses. Kommer flera olika personer att använda stolen? Är utseendet det primära eller funktionen? När du vet vad du vill få ut av stolen och väljer utifrån det, kommer stolen du väljer att ha större chans att leva upp till förväntningarna.

 

Kontorsstol för bättre ergonomi

För den som spenderar mycket tid vid datorn, till exempel i hemmakontoret eller vid speldatorn, är det viktigt att ha en stol som är ergonomisk. Många och långa timmar vid datorn kan ge värk och stelhet i axlar, rygg och nacke. Belastningsskador som musarm är vanliga vid långsiktig överbelastning. En kontorsstol som hjälper till att skapa en god arbetsställning kan vara till stor hjälp. Valueshop.se har kontorsstolar som är ergonomiska och som även tar hänsyn till miljön. Tänk på att avstånd mellan stol och bord och liknande variabler också påverkar arbetsställningen.

Fler nyheter